Portugese wijn kopen, karaktervol en uniek

Wie ‘Portugese wijn’ leest, denkt waarschijnlijk al snel aan port- en madeira wijn, maar Portugal heeft veel meer te bieden op wijngebied. In dit land, met 14 wijnregio’s, ligt een breed scala van bijzondere Portugese wijnen te wachten om ontkurkt en geproefd te worden. Wil je een Portugese wijn kopen? Er is voor elk wat wils. Van wit tot rood, van droog tot zoet en van licht sprankelend tot zonder bubbels.

Karaktervolle Portugese wijnen kopen

Portugese wijnen zijn uniek. Dat komt doordat de Portugese wijnbouwers trouw zijn gebleven aan inheemse druivenrassen waarvan er nog ruim 250 bestaan. Dit heeft, tezamen met de eeuwenoude traditionele werkwijze en gemengde aanplant van de druiven, bijgedragen aan het ontstaan van het geheel eigen karakter van Portugese wijnen. En dat proef je in de wijn. Een portugese wijn kopen is zeker de moeite waard!

Welke Portugese wijn kopen?

Portwijn dankt haar naam aan de havenstad Porto, maar de druiven groeien in de Douro-vallei. Het is een gebied met glooiende terrassen vol wijngaarden gelegen langs de Douro-rivier. Een mooi gebied dat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Uit deze regio komt dan ook port van zeer hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld de Noble & Murat Port Reserve.

Rood en robuust

In de Duoro-vallei wordt tegenwoordig meer dan alleen port gemaakt. Uit deze wijnstreek zijn ook de beste rode Portugese wijnen afkomstig. De rode Douro-wijn is robuust en vol smaak. Wil je rode Portugese wijn kopen met veel body, dan kun je die vinden in de wijnstreek Alentejo, gelegen aan de rivier de Taag.

Zomerwijnen

De Vinho Verde is de meest bekende Portugese wijn, afkomstig van wijngaarden gelegen in de groene heuvels in het noordwesten van Portugal. Een Vinho Verde is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen ‘groene’ wijn. ‘Verde’ staat voor ‘vroege oogst ‘of ‘jong gebotteld’. De witte wijn is fris van smaak, heeft een laag alcoholpercentage en is licht sprankelend. De Vinho Verde is dan ook een ideale zomerwijn. In deze regio wordt ook rode wijn en rosé geproduceerd. Rosé wordt in Portugal ‘vinhos rosados’ genoemd. De meest bekende is de Mateus Rose, afkomstig uit de wijnstreek Bairrada. Probeer eens een sprankelende rosé uit een van de andere wijnregio’s, Een rosé Portugese wijn kopen uit de Alentejo-regio of uit de wijnstreek Beira Interior is een goed idee.

Waar kan ik Portugese wijn kopen?

Portugese wijn kopen in Nederland is niet zo simpel. Vinho Verde en port kun je nog wel kopen in de winkel. Als je eens wat anders wilt proeven, dan kun je een Portugese wijn het beste bestellen via het internet. Let bij het kopen van Portugese wijn op het etiket. De beste Portugese wijnen herken je aan de benaming Denominação de Origem Controlada (DOC). In het Nederlands betekent dit ‘gecontroleerde benaming van oorsprong’. Het zegel kun je vinden op het etiket of als een strip over de kurk. De term ‘Vinho Regional’ staat voor landwijnen die aan minder strenge eisen hoeven te voldoen. Ook kun je de benamingen ‘quinta’ en ‘castas‘ op het etiket tegenkomen. Dat zijn de Portugese benamingen voor respectievelijk wijnhuis en druivensoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *