Het verschil tussen rode wijn en witte wijn

Wat weet je nu eigenlijk over wijn? Veel mensen drinken regelmatig wijn, maar hebben er verder weinig kennis over. En daar is niets mis mee, want wijn is er voornamelijk om van te genieten. Soms kan het best leuk zijn om wat meer te weten over wat je nou allemaal drinkt. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen rode en witte wijn, naast de kleur van de druiven zelf. Dat verschil zit hem vooral in het productieproces.  

Witte wijn

De druiven voor de witte wijn worden ontsteeld en geperst. Tijdens het persen barsten de schilletjes van de druiven open. Dit moet zorgvuldig gebeuren, want dit proces is een onderdeel van de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. De druiven moeten worden geperst zonder dat de pitten worden geplet. Vervolgens wordt er een beetje zwavel, in de vorm van sulfiet, toegevoegd, om oxidatie te voorkomen. Daarna wordt het sap vergist en worden de suikers die van nature in de druiven voorkomen omgezet in alcohol. Het belangrijkste bij dit proces is de temperatuur. Bij witte wijn is dit een redelijk lage temperatuur. Het gistproces duurt tussen de twee en veertien dagen; de lengte beïnvloedt de smaak van de wijn. Daarna kan de maker ervoor kiezen om de wijn in eikenhouten vaten of RVS tanks op te voeden. Dat kan nog bepaalde aroma’s zoals vanille toevoegen. Als laatste wordt de wijn geklaard, oftewel helder gemaakt en kan het de fles in.

Rode wijn

Rode wijnen worden op een vergelijkbare manier gemaakt als witte wijn, maar met een paar verschillen. Soms worden de druiven voor rode wijn niet ontsteeld. De steeltjes kunnen een bittere bijsmaak geven, wat lekker kan zijn in rode wijn. De temperatuur van de vergisting ligt ook een stuk hoger. Zo komt de kleur beter vrij. Ook kunnen de druiven op een andere manier geprepareerd worden, waardoor nog meer kleur vrijkomt. Daarnaast wordt rode wijn nog malolactisch gegist. Zo worden de heftige appelzuren omgezet naar de zachtere melkzuren. Dit gebeurt door het sap langzaam te verwarmen. Dit kan je ook doen bij het maken van witte wijn, maar daarbij zijn de appelzuren vaak juist lekker. Ook rode wijn kan opgevoed worden en daarna gebotteld. De meeste wijnen worden gemaakt om direct te drinken, maar sommigen moeten nog even een tijdje rijpen in de fles.

Er zijn natuurlijk nog tientallen landen en streken waar wijn vandaan komt en elke wijn is weer anders. Trek eens een avondje uit om wijn te bestellen en houd je eigen proeverij met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *